Szia kedves látogatónk!Szeretnénk kicsit bemutatkozni és elmesélni történetünket: Orsi és Ádám vagyunk, Győr és a megye első csomagolásmentes boltjának megálmodói és létrehozói. Hol is kezdjük?

A környezethez, a természethez és az állatokhoz való vonzódásunk és szeretetünk nem most kezdődött. Naaaaagyon-nagyon régen. Iskolás koromban (Orsi) a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalom tagja voltam. Azt hiszem itt kezdődött. Már akkor sem értette senki, hogy mit veszek ezen annyira komolyan, még egy fűszálat sem akartam letépni, mert rossz érzés volt. Gondolták ez egy jópofa csoport, kicsit résztveszek a közösségben, de akkor elindult bennem valami.

Otthon mindig volt valami kisállatom. Ahogy egyre idősebb lettem (és itt már Ádám is bekapcsolódik a történetbe 😉) már csak annyi volt a kérdés, amikor új állatom/unk lett, hogy "Már megint?".
Aztán kezdett összeállni minden. Egyre több irányból érkeztek a környezeti károk, pusztítások hírei, és bevallom kissé elkapott minket a "klímaszorongás" érzése. Eleinte mi is a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdtünk. Úgy gondoltuk, hogy ezzel minden el is van intézve. De a szemét mennyisége rengeteg volt így is.

2016-ban megszületett Bence. Pelenkák. Rengeteg pelenka. Még több szemét. Elkezdtünk figyelni a csomagolásokra, hogy miért van minden 2-3 zacskóban, ráadásul nem is mehet a szelektívbe és miért kell minden zöldséget és gyümölcsöt külön csomagolni?! Elkezdtünk piacra járni.

2019-ben, Panni lányunknál jutottunk el sajnos csak a mosható pelusokig. Igazi felüdülés volt, hogy mennyivel kevesebb lett hirtelen a szemét. 🙂 Hogyan csökkentsük tovább? Miért nincs egy csomagolásmentes bolt a közelben? Annyival könnyebb lenne, de hiába vártunk rá. Akkor bekattant: hát csináljuk meg mi! Így született meg a boltocskánt ötlete, majd 2019. november 2-án megnyitottuk az 1 Csepp Zöldet. Soha nem akartunk boltot, de a kényszer nagy úr, na. 😃

2020-ban megszületett csepp családunk 5. tagja, Luca és csatlakozott hozzánk Emese is, aki mindig jókedvűen és mosolyogva vár Titeket a boltban.
Ekkora már többször megfogalmazódott bennünk a vegetarianizmus és a vegánság gondolata mind az állatok szeretete, mind pedig az állattartásból eredő környezeti terhelések csökkentése miatt. 2021. január óta vegánok vagyunk. A bolt megnyitása mellett ez eredményezte a legdrasztikusabb hulladékcsökkenést a háztartásunkban, a szemét helyét nagyrészt a zöldhulladék vette át.

Hosszú volt az út, és lassan jöttünk meg, de még mindig nem vagyunk a végén. Nem vagyunk tökéletesen csomagolásmentesek még mindig mi sem, még csak műanyagmentesek sem. De úgy gondoljuk, hogy nem is ez a cél. A cél, hogy törekedjünk a minél kevesebb környezetet terhelő anyag és csomagolás használatára, de nem szabad rágörcsölni, akkor nem fog menni.

Szép napot Neked!